Wedstrijdroeien

Elk jaar wordt er in Utrecht in september de Merwede Trinity Cup (MTC) gevaren; een driedaagse roeiwedstrijd voor scouts. Daarbij worden 3 afstanden gevaren, namelijk de 2000 meter, de 8000 meter en de 500 meter. De laatste jaren – van 2002 t/m 2004 – heeft een team van de Brandaen groep uit Barendrecht gewonnen. Omdat zij zo succesvol waren – ook bij andere roeiwedstrijden -, heeft Waterscouting.com een lid van het roeiteam gevraagd een kijkje achter de schermen en wat tips te geven. Hieronder het resultaat daarvan.

Een kijkje achter de schermen & Tips

Het team

Als je wedstrijden goed wilt roeien, is een goede teamgeest het belangrijkste. Je zit met z’n 7-en in een boot en als je een goede prestatie wilt neerzetten, zul je het met z’n allen moeten doen. Om snel te roeien, is het belangrijk dat iedereen gelijk gaat. Als 1 roeier ongelijk roeit, dan merk je dat in de hele boot, en kost dat de anderen veel kracht.

Trainen

Er zijn verhalen bekend van boten die geheel ongetraind hele hoge prestaties hebben gehaald, maar neem van mij aan: Als je traint kun je betere prestaties neerzetten. De voordelen van trainen zijn legio. Je traint je spieren en je kan dus meer kracht in je slag zetten en krijg je meer (roei)conditie. Ook ga je door veel te trainen steeds beter gelijk roeien en gaat daardoor de boot steeds harder. Ten slotte verbeter je de teamspirit door na het trainen met het hele team gezamenlijk wat te drinken.
Als je goed wilt trainen, dan moet je ruim van te voren beginnen. Het liefst een keer of 2 per week. Neem hiervoor een vaste avond, zodat iedereen kan zorgen dat hij vrij is. Als dat niet lukt, probeer dan invalroeiers te regelen, zodat je toch met 6 personen kan roeien. Mocht dat ook niet mogelijk zijn, dan is het altijd nog beter om met 4 mensen te gaan roeien zodat de motivatie op pijl blijft, dan om helemaal niet te gaan.

Het materiaal

Bij roeiwedstrijden zie je vaak de meest vreemde oplossingen met betrekking tot het materiaal dat de boten meenemen. Het belangrijkste is dat je materiaal gebruikt dat je zelf lekker vind roeien. Wij roeien het liefst met zware riemen met grote bladen, zodat je je kracht goed kwijt kan en de riemen niet bij elke slag doorveren als polsstokstokken, wat heel irritant is.

Sommigen gebruiken touwtjes om de dollen, maar als je goed getraind hebt, zul je tijdens een wedstrijd niet uit je dol schieten. Om de riemen te beschermen kun je een stuk tuinslang om de dollen doen. Zeker als je ook traint kan dit schelen…
Als je getraind hebt, heb je als het goed is al een laag eelt op je handen gekweekt, waardoor handschoentjes overbodig zijn.
Ook maakt het uit met welke vlet je roeit. Er zijn veel verschillen tussen vletten, welk type het snelst roeit weet ik niet. Wat wel handig is, is om in dezelfde vlet de wedstrijd te roeien als je getraind hebt. Ook kan het slim zijn om van te voren te kijken hoe breed een vlet is en wat de afstanden tussen de dollen en de doften is. Kies ook een vlet waar de rand van de luchtkast voor niet te ver boven het voordek uitkomt, dit zit een stuk beter voor de voordekroeiers. Om goed kracht te kunnen zetten kan je voetblokken op de buikdenningen (vlonders) maken voor de voordek- (boeg-) en middenroeiers.

De Slag

De slagroeier, bij ons stuurboord-achter (SB-slagroeier), bepaalt het tempo. Iedereen begint op hetzelfde moment zijn slag. De slag begint in “beide boorden haalt op” positie met je riem in de rug van degene die voor je zit. Vervolgens steek je de riem in het water en zet iedereen gelijk kracht, met gestrekte armen.

Als je vervolgens bijna met je rug op de schoot van degene achter je ligt, haal je je riem uit het water, en kom je op je buikspieren weer overeind en vervolgens “prik” je je riem weer in de rug van degene voor je. De achterroeiers (slagroeiers) mogen met het handvat van hun riem niet verder komen dan het begin van het achterdek.

De afstand bepaalt het tempo en de kracht van de slag. Bij 500 meter hou je geen rust en sta je elke slag op de voetblokken met je kont los van de doft, bij 100 km admiralencup houd je er rekening mee dat je nog een flink eind moet.

De roeiwedstrijd

Voor als je het vergeten was: je roeit voor je lol. Zorg dus dat je in een wedstrijdweekend genoeg tijd neemt om te feesten en gezellig te doen. Vroeg naar bed gaan kan door je collega teams worden gekwalificeerd als vals spelen. Om met je team herkenbaar te zijn kan het leuk zijn om shirts te maken of laten drukken. Een beetje profileren is altijd mooi. Neem het wedstrijdroeien niet te serieus en zorg dat je na een wedstrijd weer gezellig wat drinkt met de andere teams die hebben meegedaan.

Met dank aan:
Tabaqui