Op kamp

Op deze pagina’s vind je alles wat betrekking heeft tot de kampen. Zo vind je handige informatie over een kampopzetten en draaien, maar ook een database met alle bekendere waterscouting gerichte locaties om een kamp te houden en vind je informatie over alle nationale kampen die er georganiseerd worden in Nederland.

Indien je zelf nog wat heeft en je denkt van dit moet bij dit onderdeel komen te staan op de site, mail dan de sitecrew op frontpage@waterscouting.com. Dit is tenslotte de site van, voor en door waterscouts!

Een kamp opzetten en draaien

Voordat je een kamp kan gaan houden moet je natuurlijk eerst een locatie hebben en een programma. Voor een geschikte locatie kan je natuurlijk altijd in de database kijken, maar je kan ook zelf opzoek gaan naar een leuke locatie. Voordat je eventueel gaat zoeken is het handig om eerst je eisen op een rij te zetten. Waar moet je toekomstige locatie bijvoorbeeld aan voldoen? Een aanlegplaats voor de boten? Sanitaire voorzieningen? Plaats voor tenten? Een speelveld? De prijs? En kan je er wel komen met je boten?

Een locatie kan je op verschillende manieren zoeken: Bijvoorbeeld bij watersportverenigingen, jachthavens, campings, andere scoutinggroepen, bij iemand privé, etc.  Het is handig om van te voren een lijst te maken, waar je het over eens bent geworden met je leidingteam en om deze dan vervolgens te benaderen. De meeste telefoonnummers en e-mailadressen staan op internet, maar je kan ook gewoon de Almanak raadplegen of het vragen op het forum. Het forum is ook een handige plaats om locaties en ideeën op te doen.

Met alleen een locatie kom je er natuurlijk niet, de locatie is leuk, maar het programma bepaald pas echt of het kamp slaagt of niet. Vaak wordt er bij het maken van een programma rekening met een thema gehouden, voorbeelden van thema’s zijn bijvoorbeeld: Olympische Spelen, televisie, maffia, reis door de tijd, Romeinen, etc. Zie voor meer uitgewerkte thema’s de draaiboeken, zie het menu rechts op de site.

Ook leuk om aan te denken: Alles wat je doet heb je zelf in de hand, dus niet alleen een dagprogramma, maar ook bijvoorbeeld een nachtprogramma, het eten en het opstaan en naar bed gaan. Hoe simpeler en creatiever iets is, hoe leuker de aankleding wordt van het kamp. Uiteraard hoeft niet alles in een thema, maar het zal wel voor een betere aankleding van je thema kunnen zijn.

Zoals met de meeste activiteiten wordt er ook bij een kamp gebruikt gemaakt van een draaiboek. Neem hierin niet alleen je programma, je locatie en je eten in op, maar ook gegevens van de kinderen. Zodat indien er wat gebeurd, je alles snel bij de hand kan hebben. Tevens zorgt een goed draaiboek voor de nodige rust tijdens het kamp, immers ieder leidinglid weet wat er gaat gebeuren en wat zijn/haar taak is.

Handig om mee te nemen

Hieronder een standaard paklijst met de benodigde dingen om op kamp te gaan:

• volledig uniform
• paar stevige schoenen
• paar gym/sportschoenen (GEEN laarzen!)
• extra ondergoed (minimaal 1 stel per dag)
• extra sokken (minimaal 1 stel per dag)
• voldoende extra bovenkleding (broeken/shirts)
• warme trui
• winddichte jas
• REGENKLEDING (geschikt voor zeilen)
• handdoeken
• washandjes
• theedoek
• sportkleding/korte sportbroek/zwembroek
• slaapzak (aanrader: met binnenzak van fleece of katoen)
• isolatiematje
• pyjama/trainingspak
• bord/mok/bestek
• toiletspullen (zeep, tandpasta- en borstel, kam, damesspulletjes, etc.)
• map-potlood-pen-gum etc. (bootslieden en kwartiermees¬ters)
• lunchpakket
• veldfles
• zonnebrandcrème
• brildragers: koordje o.i.d.
• zaklamp