Nawaka

Welkom op de Nawaka-afdeling van Waterscouting.com. Hier vind je alles wat met het Nawaka te maken heeft: Van geschiedenis tot de Grote Markt en van de subkampen tot de activiteiten. Wij wensen je veel surfplezier!

Wellicht overbodig, maar toch een korte introductie wat Nawaka nu is en inhoudt:
NaWaKa is een afkorting van Nationaal Waterkamp van de waterwerkafdeling Scouting Nederland. Tegenwoordig wordt het geschreven als Nawaka, waarmee het een gewone naam is.

Nawaka's zijn zomerkampen in Nederland, waar waterscoutinggroepen zich manifesteren gedurende 10 dagen. Een locatie wordt dan omgetoverd in een groot zomerkamp met 5000 tot 7000 deelnemers, waarvan een paar honderd deelnemers van buitenlandse scoutinggroepen. Een Nawakaterrein is altijd onderverdeeld in ongeveer tien subkampen met een bepaalde naam in het thema, bijvoorbeeld Mississippi, Bakboord, Spanje, Wervelwind of Kraken. Elk subkamp heeft zijn eigen staf, die de verantwoordelijkheid heeft over dat subkamp.

De laatste jaren wordt er naast de geijkte scoutingactiviteiten ook aandacht aan moderne techniek besteed, zoals een internetcafé en een radiostation (Scout FM). Soms wordt een speciaal Nawakalied geschreven en op MP3 uitgegeven, dat door Scout FM op het kampterrein uitgezonden wordt. In 2002 was dit "Ik zeg Nawaka!" en in 2006 was dit "Hey, Nawaka!", beide geschreven door Kees Wesselius.

Overzicht locaties

Jaar Plaats Officiële naam Thema
1949 Rotterdam Nationaal Zeeverkenners Kamp Oefenkamp voor 1950
1950 Terhorne Nationaal Zeeverkenners Kamp