Juniorvlet

Er zijn veel watergroepen die ook met jongere leden het water op gaan. Er worden door deze jonge waterscouts verschillende vaartuigen gebruikt. De een vaart met de gewone lelievlet, de ander met kano's, roeibootjes of een kleine zeilboot (bijv. optimist, piraatje, jol, FJ of Leukethea). Juist voor deze speltakken bestaat er binnen scouting een aparte vlet, namelijk de Juniorvlet genoemd. Deze vlet is wat kleiner dan de standaard lelievlet en daardoor wat handzamer voor jonge waterscouts.

Technische Gegevens

Lengte: 4,00 m
Breedte: 1,62 m
Totaal zeiloppervlakte: 7,00 m2
Oppervlakte grootzeil: 4,60 m2
Oppervlakte fok: 2,40 m2
Mastlengte: 4m
Max. aantal personen: 6 jonge waterscouts

De uiterlijke kenmerken zijn in principe hetzelfde als die van de lelievlet. Veel mensen noemen de juniorvlet; ‘het kleine zusje van de lelievlet’.

Tuigage

Net als de lelievlet is de juniorvlet tjottergetuigd. Van oorsprong heeft de juniorvlet een kromme gaffel maar vele groepen monteren een ‘rechte’ gaffel.

Ook het roer is van oorspong afwijkend van de lelievlet. Er wordt normaliter gebruikgemaakt van een opklaproer (lunetroer), echter wordt in veel gevallen wegens de kwetsbaarheid van een lunetroer overgestapt op het conventionele vlettenroer.

Vaareigenschappen

Een belangrijk voordeel voor het varen met een juniorvlet is dat hij zeer gemakkelijk kan manoeuvreren en de geringe krachtsinspanning die daar voor nodig is.
Gezien haar gewicht is de juniorvlet ondertuigd. Al zeilende blijkt dat dit veel minder van toepassing is dan bij de lelievlet. Ze is zeilend als ook roeiend en wrikkend relatief sneller dan een lelievlet. De combinatie gewicht/voortstuwende kracht ligt hier meer in evenwicht dan bij een lelievlet. Daarbij wordt de lelievlet vaak uitgescholden voor ‘lompe badkuip’ en is de juniorvlet een subtiel zeilend bootje. De juniorvlet is voor kinderen in de leeftijdscategorie van 8 tot 13 jaar een uitstekend bootje.

Een belangrijk nadeel is de instabiliteit van de juniorvlet. Wegens de mini uitvoering is het stabiliserende oppervlak een stuk kleiner dan die van de lelievlet. Door deze instabiliteit is een andere manier van bewegen in deze boot vereist dan wij gewend zijn in een lelievlet.
Ook oogt de boot een beetje onvriendelijk voor mensen die de leeftijd van 13 al gepasseerd zijn. Dit voornamelijk door de laag hangende giek en de laag en kort op elkaar geplaatste doften.

Door leidinggevenden die instructie geven aan boord van de juniorvlet, wordt de laaghangende giek als erg vervelende eigenschap genoemd. Echter als je op de vlonders / buikdenningen zit, is het ook voor een enkele volwassene tussen jongere kinderen goed te doen.

Waarom een Juniorvlet?

Het standpunt van Scouting Nederland bij de ontwikkeling van de juniorvlet was en is nog steeds: ‘De boot moet goed hanteerbaar zijn en niet te zwaar voor de jonge waterscout.’
Veel groepen die gebruik maken van de juniorvlet kunnen beamen dat het een zeer geschikte boot is om het zeilen te verkennen op jonge leeftijd. Niet alleen de wendbaarheid is hier een voordeel, maar ook de hanteerbaarheid van de onderdelen en het casco zijn hier voorbeelden van. Een hanteerbare en kindvriendelijke boot zou je het kunnen noemen.

Bron: Brochure: Varen met de juniorvlet - Scouting Nederland.
Foto's: Scouting Anna Paulowna, Kontiki Haarlem en plaatje van waterwerk.scouting.nl.